Εβδομάδα Ανταλλαγής Θεσσαλονίκη 23/4-30/4
Τον Απρίλιο, ο IAAS Greece είχε την τιμή να φιλοξενήσει μέλη του IAAS από την Κροατία, την Σλοβενία και δυο από την Ισπανία και την Τσεχία. Η άνοιξη είναι μια πολύ καλή εποχή για να επισκεφθεί κανείς την Ελλάδα. Ο καιρός είναι καλός αλλά όχι και υπερβολικά ζεστός, η φύση είναι πολύ ζωντανή και οι Έλληνες βγαίνουν έξω, απολαμβάνοντας χαρούμενοι τον ήλιο. Έτσι, αποφασίσαμε η εβδομάδα ανταλλαγής να λάβει χώρα από τις 23 έως τις 30 Απριλίου στη βόρεια Ελλάδα, κυρίως στη Θεσσαλονίκη και την Καβάλα. Αρχικά, επισκεφθήκαμε μια μικρή μονάδα που υδρολύει πρωτεΐνη, μαθαίνοντας ότι υπάρχουν και άλλα λιπάσματα, πέρα από τα πολύ γνωστά και διαδεδομένα. Την ίδια μέρα επισκεφθήκαμε ένα διεθνές συμπόσιο για φρούτα και λαχανικά, όπου ήταν σε εξέλιξη ένα συνέδριο με τον τίτλο ‘Η νέα σεζόν κερασιού στην Ευρώπη’. Ύστερα, περάσαμε το σαββατοκύριακό μας στην Καβάλα. Η Καβάλα είναι μία πόλη στα βόρεια της χώρας και πολύ σημαντική για την ιστορία της, λόγω του λιμανιού της αλλά και του γεγονότος ότι αποτέλεσε “σταυροδρόμι” λαών και πολιτισμών. Ακόμη, η περιοχή της Καβάλας είναι γνωστή για την γεωργική και αγροτική της ανάπτυξη. Έτσι, επισκεφθήκαμε ένα κτήμα , όπου καλλιεργούν ροδιές και κάνουν χυμό από τους καρπούς τους και ένα άλλο με ακτινίδια και σπαράγγια. Μια και η περιοχή είναι επίσης γνωστή για το κρασί της, επισκεφθήκαμε ακόμη και δύο οινοποιεία. Αφού επιστρέψαμε στη Θεσσαλονίκη, μας έγινε μία ξενάγηση στο αγρόκτημα του Πανεπιστημίου, επισκεφθήκαμε ένα εργοστάσιο παραγωγής ζωοτροφών καθώς και τη ‘Vitro’, όπου παράγεται υλικό πολλαπλασιασμού φυτού. Την τελευταία μέρα, επισκεφθήκαμε την παλιά πόλη της Θεσσαλονίκης (Άνω Πόλη) και μάθαμε, με την βοήθεια του Γιώργου, ενός ανθρώπου που οργανώνει δωρεάν walking tours στην πόλη, πολλά ιστορικά στοιχεία που ούτε οι ίδιοι δεν γνωρίζαμε. Φυσικά, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε